Morbid Obezite merkezi, Tolga Müftüoğlu

Tüp Mide Ameliyatlarının, Dünya da ve Ülkemizdeki yeri

Tüp Mide Ameliyatlarının, Dünya da ve Ülkemizdeki yeri

Halk arasında tüp mide diye bildiğimiz Laparoskopik Sleeve Gastrektomi ameliyatı yaklaşık 15 sene önce diğer obezite ameliyatlarının bir parçası olarak yapılmaya başlandı. Sonraki yıllarda, 2 aşamalı ameliyat olarak gündeme geldi.  Çok kilolu hastaların  obezite ameliyatlarına hazırlık olarak önce tüp mide ameliyatı sonrada ikincil bir obezite ameliyatı yapıldı. Tüp mide ameliyatı geçiren hastaların çok ciddi kilo verdiği görülmesi üzerine,  tüp mide ameliyatları birincil ameliyat olarak bariatrik cerrahide yerini almıştır.

            Son 2 seneye kadar Avrupa da ve Amerika Birleşik Devlet lerinde, tüm obezite ameliyatlarının %30 unu oluştururken. İki senede bu trend hızla artmış ve %60 lara ulaşmıştır. Bunun en önemli sebeplerinden biri basit bir ameliyat olması, kısa zamanda öğrenilmesidir, diğer önemli sebep ise kilo alımı ile diğer tüm obezite  ameliyatlarına kolayca çevrilmesidir. Yıllarca tüm Avrupa ve Amerika Birleşik devletlerinde 1 numara olan, Laparoscopik Roux N Y Gastrik  Bypass ameliyatları sonucu oluşan kilo alımında bu ameliyatın revizyon şansı çok düşük olması, tüp mide ameliyatlarının hızla artması sonucunu doğurmuştur.

            Ülkemizde durum nedir?  Çok uzun yıllardır tüm obezite ameliyatlarını %95 inden fazlası tüp mide ameliyatlarıdır. Bunun birinci sebebi, kolay bir ameliyat olması, çabuk öğrenilmesidir. Maalesef, tüp mide ameliyatlarından sonra ülkemizde bu durumun yarattığı sıkıntılı durum sonucu ortaya çıkan problemlerden dolayı, Sağlık Bakanlığı hareket geçmiş ve bir düzenleme getirmek üzere çalışmalar başlatmış ve bitirmek üzeredir. Diğer çarpıcı sonuç ise dünyada %65 olan tüp mide ameliyatı ülkemizde  %95 civarındadır, yani, tüp mide yapılmaması gereken birçok hastaya bu ameliyat uygulanmaktadır. Bunun sebepleri arasında obezite cerrahisi yapan birçok hekimin yalnızca bu ameliyatı gerçekleştirebilmesidir.  Peki,  sakıncası ne ? Bu sorunun cevabı ise tüp mide ameliyatlarına bağlı başarısızlık artmaktadır. Özellikle tatlı bağımlısı olan kişilere bu ameliyat yapılması, hızlı şekilde kilo alma şeklinde geri dönmektedir. Ne kadar bir dar mide yapılsa da, tatlı ve abur cubur bağımlısı olan, kola tüketen bir kişide problemi çözememektedir.  Diabetik hastalarda kilo vermeye bağlı şekerleri düştüğü açıktır. Yeni başlamış bir diabet hastasında  tüp mide etkili olmakla beraber, metabolik cerrahi bu hastalar için kesinlikle daha iyi bir alternatiftir.

 

Prof.Dr.Tolga Müftüoğlu