Obezite ameliyatlarından sonra hangi vitaminler önemlidir..
Vücudunuzun sağlıklı kalması gereken iki düzineden fazla mikro besin vardır. Bunların bir kısmına vücudumuz çok az miktarlarda ihtiyaç duyarken, B ve D vitami ve demir ve kalsiyum gibi minerallere daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır ve sonuç olarak, özellikle obezite cerrahisi geçiren hastalarda, bu mikro besinler kısa sürede ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir.
Vitamin B1; B1 vitamini, besinleri enerjiye dönüştürmeye yardımcı olur ve sağlıklı cilt, saç ve karaciğere katkıda bulunur. Tiamin eksikliğinin erken belirtileri arasında, her ikisi de bariatrik hastalar arasında olduğu kadar yaygın olan yorgunluk, huzursuzluk, düzensiz uyku ve karın rahatsızlığı sayılabilir, Uzun süre B1 alınmaz ise ciddi problemler çıkabilir. Et ve tahıl da bulunur.
Gastrik bypass ameliyatından sonra bu yiyecekleri yiyecekseniz de, ihtiyacınız olan tiamin miktarını üretmeniz yeterli olmayacaktır. Her gün beş ila 300 mg arasında ihtiyacınız olacaktır. Öğleden sonra alarak bu takviyeyi optimize edin.
B12 vitamini
B-12 Vitamini beyin işleyişi ve kırmızı kan hücrelerinin oluşturulması için gereklidir. Bu vitamin emilimi için midenin salgıladığı iç faktöre bağlanır. Laparoskopik gastrik bypass sırasında, midenin içsel faktörün yapılmasından sorumlu kısmı atlanır. İçsel faktör yokluğu, vücudun gastrik bypass sonrası B-12 vitaminini emebildiği miktarı ve tüp mide ameliyatından sonra daha az miktarda azaltır. Bu nedenle, dil üzerinde sıvı olan veya çözünen bir B-12 vitamini takviyesi almalısınız. Günde en az 500 mikrogram B-12 vitamini alın.
B12 vitamini eksikliği olması olası komplikasyonları şunlardır:
- Kalp çarpıntısı
- Nefes darlığı
- Baş dönmesi
- Soluk ten
- İştah kaybı
- İshal
- Görme kaybı
- Hafıza kaybı
- Depresyon
Demir
Vücudunuzda sağlıklı kırmızı kan hücreleri oluşturmak için demir gerekir. Demir eksikliğinde, zayıf ve yorgun hissedebilirsiniz. Demir takviyesi almak midenizi rahatsız edebilir. Bu nedenle, vücudunuzun daha iyi emdiği, demir fumarat, demir sülfat veya demir glukonat içeren demir takviyelerini seçmelisiniz. Demir kalsiyum takviyesini etkileyebileceğinden, bu takviyeleri en az iki saat ara ile alın.
Kalsiyum
Multivitamininiz bir miktar kalsiyum içerebilse de, günlük beslenmenizdeki kalsiyum kayıplarını telafi etmeniz yeterli olmayabilir. Sağlıklı kemikler ve dişler için kalsiyum almanız gerektiğinden, 1.000 ila 1.500 mg kalsiyum içeren bir kalsiyum takviyesi almanız gerekebilir. Tüp mide ameliyatından sonra daha iyi emilen kalsiyum sitrat arayın. Vücudunuz bir seferde yaklaşık 500 mg kalsiyumu emebilir, bu nedenle takviyelerinizi günün porsiyonunda üç porsiyona ayırmak isteyebilirsiniz.
D vitamini
Vücudunuzdaki kalsiyumu emmenize yardımcı olmak için D Vitamini gerekir. Bu vitaminin günlük diyet ile tamamen alınması zordur. Her gün en az 1000 IU D vitamini takviyesi alın.
C vitamini
Ameliyat sırasında oluşan yaraların iyileşmesini desteklemek için C vitamini alınmalıdır. C vitamini eksikliği, vücuttaki dokuların kendilerini tamir etmemesine neden olabilir. Bir eksiklik ayrıca aşağıdakilere yol açabilir:
- Kolay morarma
- Dişeti hastalığı
- Yavaş yara iyileşmesi
- Kaba, kuru, pullu cilt
- Saç kuru ve bölme
- Şişmiş ve ağrılı eklemler
- Zayıflamış bağışıklık sistemi
Düşük C vitamini düzeyleri de yüksek tansiyon, felç ve kalp damarlarında kalp yetmezliğine yol açan plak birikimi ile ilişkilendirilmiştir.
Prof.Dr.Tolga Müftüoğlu